Hop til indhold

En god skolegang og uddannelse er en central forudsætning for trivsel og videre uddannelses- og beskæftigelsesmuligheder senere i livet.

Målet for STUKs tilsyn

Når STUK gennemfører tilsyn lægges der vægt på at sætte elever og kursister først, og at tilsynene og vejledningen er konkret og anvisende. STUK har som mål, at tilsynene er kendetegnet ved at være:

  • Et virkningsfuldt tilsyn: Tilsynet skal styrke kvaliteten af undervisningen for elever og kursister, sikre bedre faglige resultater samt sikre økonomisk og faglig bæredygtighed.
  • Et helhedsorienteret tilsyn: Tilsynet på skoler og institutioner gennemføres med forståelse for deres hverdag og udfordringer, der ser bredt på skolens resultater og bæredygtighed. Det skal opleves meningsfuldt og understøtte skoler og institutioners kapacitetsopbygning.
  • Et effektivt tilsyn: Tilsynet skal stå mål med de forventede virkninger og gennemføres effektivt og med metoder, som både belyser det ønskede, og som ikke kræver flere ressourcer end nødvendigt på skoler, institutioner eller i STUK.

Tilsynet skal understøtte de statslige selvejende institutioner og fri- og privatskoler samt efterskoler i at løfte deres juridiske ansvar med at leve op til politikernes ønsker i form af lovgivningens krav til indholdet og kvaliteten af undervisningen. Det gælder også, at de statslige tilskud, der udbetales til dem, anvendes lovligt og forsvarligt, samt at skoler og institutioner drives økonomisk bæredygtigt.

STUK fører forskellige former for tilsyn. Flere af tilsynene er lovbestemte og har ophæng i politiske aftaler, og de planlægges og gentages derfor hvert år. Kernen i styrelsens tilsynsarbejde er det risikobaserede tilsyn med skoler og institutionernes kvalitet.

STUK har ikke mulighed for at være til stede på alle skoler og institutioner i Danmark. Derfor føres der kun planlagt tilsyn med et mindre antal af skoler og institutioner, som på en række politisk bestemte målepunkter (kvalitetsindikatorer) udviser lavere kvalitet end andre skoler. Kvalitetsindikatorerne har ophæng i relevant lovgivning og fokuserer på de formål, det er politisk besluttet, institutionen skal arbejde henimod. Det kan f.eks. være faglige resultater, trivslen eller overgangsraten til videregående uddannelser fra gymnasierne.

Skoler og institutioner skal opleve et tilsynsforløb, der er tilpasset, så det afspejler den lokale kvalitetsudfordring, som institutionen har. Det betyder at de tilsyn, som gennemføres, vil blive udført på en mere enkel og fokuseret måde.

Styrelsens rådgivning vil blive prioriteret der, hvor det vurderes at have størst effekt.

Hvert år planlægger styrelsen den samlede tilsynsindsats og beslutter, hvilke konkrete tilsyn der skal gennemføres det kommende år. Tilsynsplanen offentliggøres på STUKs hjemmeside.

Vi inviterer elevforeningerne, leder, bestyrelses- og skoleforeninger til at give input i planlægningen af tilsynene. Vi efterspørger evaluering af vores tilsynsforløb, så vi kan udvikle os.

Fakta om STUKs tilsyn

  • Vi planlægger i alt at gennemføre 22 tilsyn i 2025.
  • Vi offentliggør et årshjul for vores tilsyn, som deles med institutionerne. Vores risikobaserede tilsyn følger en fast kadence fordelt på enten kalenderåret eller skoleåret afhængig af datagrundlaget.

Oversigt over styrelsens tilsyn

Risikobaserede tilsyn:

  • Faste, årlige tilsyn, der følger de enkelte uddannelses- og institutionsområders resultater med udgangspunkt i screeninger på baggrund af udvalgte indikatorer. Skoler og institutioner, som viser tegn på vedvarende udfordringer og/eller dårlige resultater, bliver udvalgt til tilsyn.

Tematiske tilsyn:

  • Retter sig mod særskilte områder inden for eller på tværs af de enkelte uddannelses- og institutionsområder, hvor styrelsen vurderer, at der kan være risiko for, at skoler og institutioner er fagligt eller økonomisk udfordrede, eller hvor der er mistanke om manglende regeloverholdelse.

Enkeltsagstilsyn:

  • Tilsyn med en institution, der iværksættes, hvis styrelsen får en tilstrækkelig tungtvejende mistanke om overtrædelse af gældende lovgivning eller på anden måde har væsentlige vanskeligheder – herunder økonomiske – som kræver styrelsens indgriben.
Kilder: STUKs egne data fra 2025
Sidst opdateret: 19. marts 2025